Minister Kuleba zdradza swój weekendowy przepis na kaszę gryczaną
Jak ugotować „ministerialną" kaszę gryczaną? Dmytro Kuleba mówi, że większość składników dania znajdziemy w każdej lodówce.
Przepis na kaszę gryczaną od Dmytra Kuleby: lista składników i metoda gotowania
Minister spraw zagranicznych Ukrainy Dmytro Kuleba w wolnym czasie lubi gotować. Czasami dzieli się swoimi przepisami w sieci społecznościowej.
"Jeśli mam wolną godzinę w weekend, to gotuję. Pozwala mi to choć trochę odpocząć. Ale ponieważ nigdy nie wiem, kiedy i ile będę miał czasu w weekend lub czy w ogóle go będę miał, Nigdy nie robię zakupów z wyprzedzeniem. Moja praca nauczyła mnie, że jedynymi granicami w gotowaniu są nasza wyobraźnia i poczucie smaku" – napisał minister na Instagramie.
Dzisiejszy posiłek przygotował minister z produktów, które znalazł w lodówce. Większość z nich jest dość tradycyjna. Z egzotycznych - może awokado. "Jednak mamy go już tak dużo, że stało się ono produktem tradycyjnym" – pisze Kuleba.
Lista składników:
- żółty pomidor;
- niebieska cebula;
- czosnek;
- kolendra;
- cytryna (lub limonka);
- mieszanka meksykańskich przypraw (zamiast niej można użyć soli, czarnego pieprzu i papryczki chilli lub gruzińskiej soli Svan);
- sos sojowy
- ocet balsamiczny
- olej
Kaszę gryczaną należy ugotować. Pozostałe składniki należy posiekać i przygotować z nich pyszne meksykańskie guacamole, doprawiając sosem własnej roboty.
"Zróbcie sos z mieszanki sosu sojowego, octu balsamicznego i oliwy. Łyżka każdego z nich. I voila – spokojna kasza gryczana z bulgoczącym guacamole. Smacznego! No i oczywiście spokojnego weekendu" – napisał Dmytro Kuleba.
Minister podał posiłek na białym talerzu. Minister udekorował swoje danie łyżką guacamole.
Chuda zupa dyniowa: przepis ministra Kuleby
Wcześniej minister spraw zagranicznych Ukrainy podzielił się innym przepisem. „To improwizacja ze składnikami dostępnymi w kuchni" – napisał na Instagramie.
Lista składników:
- dynia
- marchewka
- cytrynowy
- cebula
- czosnek
- ostra papryczka
- mleko kokosowe
- przyprawy
Wszystkie warzywa należy umyć, skropić olejem i upiec, aż będą gotowe i pojawi się pyszna skórka. Przygotowane warzywa należy zblendować. Minister sugeruje zastąpienie tradycyjnej śmietanki do takich zup mlekiem kokosowym. Dmytro Kuleba ozdobił swoją zupę pestkami dyni.